Axpo Polska dostarczy zieloną energię do fabryki Johnson Matthey w Koninie

01.02.2021 - Axpo rozwija swoją działalność biznesową związaną z odnawialnymi źródłami energii. Polski oddział firmy dostarczy zieloną energię elektryczną Johnson Matthey (JM), liderowi w dziedzinie zrównoważonych technologii, do powstającej w Koninie fabryki materiałów katodowych, stosowanych w akumulatorach samochodowych. Korzystanie w 100% z energii odnawialnej w ramach umowy na jej sprzedaż, znacznie zmniejszy ślad węglowy zakładu i wesprze przejście Polski na gospodarkę o niższym poziomie emisji dwutlenku węgla.

Powstająca w Koninie fabryka Johnson Matthey ma zostać oddana do użytku w 2022 r. i rozpocząć produkcję platform samochodowych w 2024 roku. Zakład będzie początkowo dostarczał rocznie 10000 MT zaawansowanego, wysokoniklowego materiału katodowego eLNO®, co odpowiada ok. 100 tys. pojazdów elektrycznych, z planem inwestycji etapowych na nadchodzące lata.

Fabryka zasilana w 100% zieloną energią

Jako firma zajmująca się zrównoważonymi technologiami, z wizją czystszego i zdrowszego świata, priorytetem JM jest zmniejszenie śladu węglowego zakładu w Koninie. Dzięki umowie z Axpo Polska nowy zakład w Koninie będzie zaopatrywany w 100% w energię elektryczną ze źródeł odnawialnych już od pierwszego dnia produkcji.

Widzimy stale rosnące zapotrzebowanie energochłonnych przedsiębiorstw przemysłowych w Polsce na pokrycie zużycia energii elektrycznej z odnawialnych źródeł. Dzięki umowie na sprzedaż energii, Axpo Polska wspiera Johnson Matthey w przekształcaniu procesów produkcyjnych w bardziej ekologiczne i w odgrywaniu ważnej roli dla przyszłości pojazdów elektrycznych - Grzegorz Biliński, Dyrektor Zarządzający Axpo Polska.

Polska jest największym rynkiem energii elektrycznej w Europie Środkowo-Wschodniej, ale historycznie ma jeden z najniższych udziałów energii odnawialnej w miksie jej wytwarzania. Obecnie popyt na energię nadal w większości zaspokajany jest przez elektrownie węglowe. Polska ma jednak ambitne cele: prognozuje się, że do 2050 r. 52% energii będzie pochodzić z wiatru, słońca i biomasy.

Axpo w Polsce

Axpo działając na polskim rynku od 19 lat, stało się jednym z największych niezależnych odbiorców energii odnawialnej. W Polsce klienci mogą korzystać z szytych na miarę umów na odbiór energii oraz rozwiązań w zakresie jej dostaw opartych o strukturyzowane kontrakty długoterminowe, bilansowanie i prognozowanie mocy, a także obrót prawami majątkowymi i gwarancjami pochodzenia. W ciągu ostatnich 6 lat Axpo rozszerzyło również portfolio swoich klientów z sektora MŚP, docierając do aż 15000 firm.

Axpo na świecie

Axpo jest największym producentem energii odnawialnej w Szwajcarii i międzynarodowym liderem w obrocie energią oraz sprzedaży energii słonecznej i wiatrowej. 5000 pracowników łączy doświadczenie i wiedzę z pasją do innowacji. Axpo opracowuje dla swoich klientów innowacyjne rozwiązania energetyczne w oparciu o najnowocześniejsze technologie w 40 krajach Europy, Ameryki Północnej i Azji.

Więcej informacji: marketing@axpo.pl

Grupa Axpo 01.10.2018

Axpo Solutions AG: A new name for growth businesses

International business 13.03.2018