Rankingi Energy Risk: Axpo ponownie znalazło się w czołówce sprzedawców energii na świecie.

Klienci i kontrahenci po raz kolejny uznali Axpo za jednego z najlepszych na świecie podmiotów zajmujących się handlem energią. W corocznym badaniu przeprowadzonym przez renomowane, międzynarodowe media branżowe Energy Risk i Risk.net, Axpo zajęło w rankingach czołowe miejsca, podobnie jak w latach poprzednich. Doskonałe wyniki są dowodem na to, że wyraźne skoncentrowanie się Axpo na sprzedaży energii elektrycznej z odnawialnych źródeł energii w Europie i Stanach Zjednoczonych, a także strategia dalszego rozszerzania globalnej działalności w zakresie dostaw paliwa pomostowego w postaci gazu, przynoszą korzyści.

Renomowane badanie przeprowadzone przez branżowe media Energy Risk i Risk.net od dawna stanowi ważny punkt odniesienia dla klientów i kontrahentów w ocenie działań podmiotów działających na rynku energii. Każdego roku, około 1500 uczestników ocenia firmy według takich kryteriów, jak: cena, innowacyjność, elastyczność, tworzenie rynku, niezawodność i uczciwość. Od kilku lat sukcesy w tym badaniu odnosi działająca także na polskim rynku Grupa Axpo.

W tegorocznym rankingu Axpo zajęło trzecie miejsce w kategorii „The best overall commodities dealers in the world”. Firma zajęła również drugie miejsce w kilku dodatkowych globalnych kategoriach, takich jak:

·         World’s best overall energy dealers,

·         Best global power dealers,

·         Leading natural gas

·         Global oil trading category.

W krajowych zestawieniach związanych z handlem energią, Axpo pozostało liderem w Wielkiej Brytanii i przesunęło się na pierwsze miejsce w Europie Wschodniej. Firmie przyznano również pierwsze miejsce jako najlepszemu analitykowi na europejskich rynkach handlu energią. Ponadto, Axpo zajęło drugie miejsce w kategoriach handlu energią w Belgii i Francji oraz trzecie miejsce w Niemczech i we Włoszech.

W kategoriach obrotu gazem ziemnym Axpo nie tylko zajęło drugie miejsce w światowym rankingu, ale również osiągnęło pierwsze miejsce w Wielkiej Brytanii i trzecie miejsce we Włoszech.

Domenico De Luca, Head of Trading and Sales w Axpo, powiedział: „Rozwijając naszą międzynarodową obecność na przestrzeni lat, Axpo jest dziś aktywne na ponad 40 rynkach w Europie, Ameryce Północnej i Azji. Cieszę się, że klienci i kontrahenci nadal doceniają naszą pracę. Sukces w tych rankingach wynika również z tego, że jesteśmy bardzo blisko naszych klientów w wielu krajach na całym świecie. Nasze produkty i usługi w zakresie rozwiązań energetycznych są dostosowane do ich potrzeb, a to wyraźnie dowodzi, że nadal spełniają ich wymagania ”.

Axpo jest wiodącym międzynarodowym sprzedawcą energii odnawialnej. Axpo stało się pionierem na wielu rynkach w Europie i Stanach Zjednoczonych szczególnie w sektorze szytych na miarę, długoterminowych umów na dostawy i zakup energii (PPA). W ostatnich latach znacznie wzrosła również liczba tzw. korporacyjnych umów PPA, podpisywanych z dużymi firmami. Axpo stale rozwija swoją działalność w zakresie gazu ziemnego na całym świecie. W 2020 r. otworzyło nową filię w Singapurze, aby obsługiwać szybko rozwijające się rynki skroplonego gazu ziemnego (LNG) w Azji.

Axpo w Polsce

Działając na polskim rynku od 20 lat, Axpo stało się jednym z największych niezależnych odbiorców energii odnawialnej. W Polsce klienci mogą korzystać z szytych na miarę umów na odbiór energii oraz rozwiązań w zakresie jej dostaw opartych o strukturyzowane kontrakty długoterminowe, bilansowanie i prognozowanie mocy, a także obrót prawami majątkowymi i gwarancjami pochodzenia. W ciągu ostatnich 6 lat Axpo rozszerzyło również portfolio swoich klientów z sektora MŚP, docierając do aż 15000 firm.

Axpo na świecie

Axpo jest największym producentem energii odnawialnej w Szwajcarii i międzynarodowym liderem w obrocie energią oraz sprzedaży energii słonecznej i wiatrowej. 5000 pracowników łączy doświadczenie i wiedzę z pasją do innowacji. Axpo opracowuje dla swoich klientów innowacyjne rozwiązania energetyczne w oparciu o najnowocześniejsze technologie w 40 krajach Europy, Ameryki Północnej i Azji.

Company 01.10.2018

Axpo Solutions AG: A new name for growth businesses

International business 13.03.2018

Axpo named best power trader in the world